HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na priče
06 pro 2021
Blog

Bol zuba

U razgovoru s našim pacijentima, saznali smo da je za čak 50% njih, bol u zubu najgora bol koju su ikada osjetili. Naravno, to je zapravo individualna stvar jer nemamo svi jednaku toleranciju na bol, ali da je apsolutno nepoželjna, s time ćemo se svi složiti.

Podijelite:

pattern

Bol u zubu osim što je jako neugodna, može narušiti i svakodnevno funkcioniranje osobe kao i obavljanje najjednostavnijih obaveza. Ovisno o uzroku bola, formira se i njen karakter, odnosno ono kako je osjećamo. 6 najčešćih boli u zubu koje možemo osjetiti su:

  • konstantna bol u zubu
  • povremena bol u zubu
  • tupa bol u zubu
  • oštra bol u zubu
  • pulsirajuća bol u zubu
  • reflektirajuća bol u zubu

 

Ako je bol uzrokovana karijesom koji nastaje zbog bakterija i toksina, bol može biti povremena, s pojačanom reakcijom na hladno, toplo ili slatko. Iste simptome može izazvati i povlačenje zubnog mesa pri čemu ogoljeli dio korijena postaje pretjerano osjetljiv. Ako se karijes proširi na pulpno tkivo, odnosno ako zahvati živac, bolovi se onda najčešće pojačavaju i postaju konstantni i nesnošljivi.

Dakle, simptomi se manifestiraju ovisno o težini upale.

 

Također, bol može biti uzrokovana upalom parodonta. Parodont je potporni aparat zuba i sastoji se od alveolarne kosti, parodontnog ligamenta, zubnog cementa i zubnog mesa. Bol parodontnog djela je obično tupa i “dosadna” za razliku od bola pulpnog podrijetla koji je oštar i iritirajući.

 

Reflektirajuću bol u pojedinom zubu može uzrokovati drugi zub, bol mišićnog podrijetla ili upala maksilarnog sinusa. 

 

Pri dolasku u ordinaciju, pacijenti najčešće nisu sigurni koji ih zub točno boli pa pomisle kako je situacija možda i gora nego što zapravo je, to jest da se uzrok boli prenio i na susjedne zube. Iz tog je razloga potrebno svaki opis boli pacijenta dodatno provjeriti kako bi bili sigurni da je sve što je bilo za popraviti zaista i popravljeno.

 

Svaka zubobolja, neovisno o uzroku, zahtjeva što hitniju intervenciju stomatologa kako bi vaša svakodnevnica opet bila bez boli, a vi se ponovo nasmijani. Nastanak bilo koje vrste boli moguće je spriječiti odlaskom na redovite kontrole i održavanjem dobre oralne higijene. O tome kako pravilno održavati oralnu higijenu, pročitajte na našem blogu https://bit.ly/3qJ2o22, a svoj termin zakažite već danas putem web forme https://bit.ly/3CoAZEW kako bi za bol u zubu znali samo iz ovog članka.

 

iduća

priča

Što je diskoloracija zuba i kako je liječiti?