HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na priče
20 sij 2022

Izbjeljivanje zuba

Promjena boje zuba može biti posljedica niza različitih faktora. Prirodni zubi su građeni od dvaju zubnih tkiva – cakline i dentina. Caklina je sama po sebi poluprozirna, a može biti plavkasto-bijele nijanse ili sivkasta. S obzirom na poluprozirnost cakline, boja zuba ovisi i o boji dentina.

Podijelite:

pattern

Zbog poluprozirne cakline, dentin koji je prirodno svijetlo-žute boje, također može utjecati na boju zuba. Zubi se obično čine žući kada se caklina stanji i dentin postane vidljiviji. Razlozi stanjivanja cakline mogu biti različiti, kao na primjer dentalna erozija, pretjerano škripanje zubima, prirodno slabljenje cakline i slično. Osim žuti, zubi mogu postati sivi i smeđi kao posljedica nekih liječenja, korištenja određenih antibiotika ili raznih zdravstvenih stanja. Na boju zuba također utječu životne navike. Poznato je kako kava, čajevi, nezdrava hrana, konzumacija cigareta i alkohola, kao i neadekvatna dentalna higijena, utječu na smanjenje bjeline zuba. Promjene, kao što su manja ili veća mjesta diskoloracije (crtice, točkice i sl.), moguće su i na potpuno bijelim i zdravim zubima, a to je najčešće posljedica hipomineralizacije tog dijela cakline zbog čega se zrake svjetlosti drugačije lome. Izbjeljivanje zuba moglo bi biti rješenje ovih problema.

 

 • Što je zapravo izbjeljivanje zuba?Izbjeljivanje zuba je vraćanje ili postizanje bjeline zuba. U procesu izbjeljivanja zuba najčešće se koristi jedan od dva glavna stastojka. Prvi koji se koristi je karbamid-peroksid koji se zagrijavanjem do tjelesne temperature dovodi u stanje raspada na reaktivni hidrogen. Drugi sastojak je neaktivni hidrogen-peroksid koji se aktivira na različite načine, a aktivacija može biti ili kemijska ili svjetlosna. Gel za izbjeljivanje prodire u mikro pore cakline i uklanja molekule koje zubima daju tamniju boju. Važno je napomenuti da se izbjeljivanjem zuba ne može postići savršena bjelina, takav efekt postiže se samo ljuskicama ili krunicama.

 

 • Koji su načini izbjeljivanja zuba?U Manola Aesthetics studiju nudimo vam dva načina izbjeljivanja: izbjeljivanje u ordinaciji ili izbjeljivanje pomoću udlaga kod kuće.

 

 • Kako izgleda izbjeljivanje zuba u ordinaciji?Prije bilo kojeg načina izbjeljivanja obavlja se generalni pregled i procjena stanja. U slučaju pronalaska problema, primjerice karijesa i sl., problemi se prvo otklanjaju kako bi proces izbjeljivanja bio siguran. Ukoliko je stanje jako narušeno, zaključuje se da izbjeljivanje nije moguće. S druge strane, ako je stanje u redu, obavlja se izbjeljivanje. Prvo se stavlja zaštita kako gel (izbjeljivač) ne bi došao u kontakt i naštetio koži usta ili desnima. Nakon toga, gel se nanosi na zube. Nakon što je gel nanesen, koristi se snažan izvor svjetlosti koji zagrijava i aktivira gel i ubrzava izbjeljivanje. Ovaj proces može trajati od 45 do 60 minuta, ovisno o stanju i početnoj nijansi zuba. Ukoliko se željeni rezultat ne postigne nakon prvog tretmana, tretman se može ponoviti no preporučuje se razmak od barem 6 do 8 mjeseci između tretmana.

 

 • Kako izgleda proces izbjeljivanja zuba pomoću udlaga kod kuće? 

  Ovaj način izbjeljivanja nešto je blaži od izbjeljivanja u ordinaciji. U ordinaciji se izrađuju individualne udlage te se prema procjeni koriste s manje ili više koncentriranim gelom za izbjeljivanje. Ovisno o koncentraciji gela, udlage se nose svaki dan po nekoliko sati, a rezultati su vidljivi već nakon nekoliko dana. Rezultati izbjeljivanja u ordinaciji nešto su jači i dugotrajniji, no izbjeljivanje pomoću udlaga kod kuće pogoduje pacijentima s nešto osjetljivijim zubima.

 

 • Kako izgleda procedura nakon izbjeljivanja zuba? 

  Nakon izbjeljivanja potrebno je pridržavati se uputa stomatologa naredna 2 tjedna kako bi se postigao maksimalan i dugotrajan efekt. Savjetuje se izbjegavanje kave, crnog vina, tamnih čajeva, cigareta – ukratko, svega što bi moglo stvoriti nove mrlje na zubima. Naravno, općenito se preporuča smanjenje korištenja svega navedenog u svrhu očuvanja bjeline. Također, zube je potrebno flouridirati nakon tretmana. Flouriranje zuba pokazalo se kao jako korisno, a dokazano čini zube i otpornijima na karijes.

 

 • Može li izbjeljivanje biti štetno za zube?

  Preparati koji se danas koriste za izbjeljivanje sigurni su i ne narušavaju zdravlje zuba. Prije svakog izbjeljivanja provjerava se stanje zuba i donosi se procjena da li je izbjeljivanje sigurno. Ako je sve u redu, s postupkom se nastavlja i nema potrebe za brigom. Izbjeljivanje, bilo u ordinaciji ili kod kuće, obavlja ili nadgleda stomatolog, a koriste se profesionalni proizvodi i proces je u potpunosti siguran. Ono što se nikako ne preporuča je eksperimentiranje s različitim, neprovjerenim proizvodima kod kuće. Želite li zaštititi zdravlje svojih zuba, svakako se javite u Manola Aesthetics studio i izbijelite svoje zube na najsigurniji način.

 

 • Zašto izbjeljivanje kod kuće s neprofesionalnim proizvodima nije sigurno?

  Kao što je i ranije navedeno, prije svakog izbjeljivanja stomatolog pregledava stanje zuba. Činjenica je da izbjeljivanje zuba nije prikladno za svakoga, zato se poduzimaju ekstra koraci kako bi proces bio maksimalno siguran i kako se ne bi ugrozilo dentalno zdravlje nijednog pacijenta. Očito, taj korak kod kuće nije moguće obaviti. Čak i uz provjerene (koliko to mogu biti), sigurne proizvode za izbjeljivanje kod kuće, moguće je narušiti zdravlje svojih zuba.

 

 • Koje osobe ne bi trebale izbjeljivati zube?

  Postoje situacije u kojima nije preporučljivo izbjeljivanje zuba. Osobe kojima se ne preporuča izbjeljivanje su sljedeće: osobe koje imaju veći broj kompozitnih ispuna tj. plombi, osobe koje imaju keramičke krunice ili ljuskice (umjetni materijali čija se boja određuje prilikom izrade, a ne mijenja se prilikom izbjeljivanja i jedina opcija je izmjena nakon izbjeljivanja), osobe koje su već izbjeljivale zube unazad godinu dana, osobe s pretjerano osjetljivim zubima, trudnice (utjecaj spojeva na plod još je nedovoljno istraženo područje), osobe alergične na spojeve koji se koriste kao gelovi za izbjeljivanje, osobama s nesaniranim dentalnim problemima, osobama s gingvitisom ili parodontitisom.

 

 • Koje su moguće nuspojave izbjeljivanja (u ordinaciji ili kod kuće pomoću udlaga)?

  Nakon izbjeljivanja može se pojaviti privremena preosjetljivost zuba (osjetljivost na toplo, hladno, kiselo, slatko) i iritacija desni, ali dešava se i da nuspojave izostanu u potpunosti. Bilo kakve nuspojave nestaju kroz par dana nakon tretmana.

 

 • Koji su benefiti izbjeljivanja (u ordinaciji ili kod kuće pomoću udlaga)?

  Benefit izbjeljivanja zuba je estetski moment koji pozitivno utječe na samopouzdanje, potpuna sigurnost postupka, brzina i dugotrajnost dobivenih rezultata.

 

Najsigurniji, najefektivniji i najdugotrajniji način izbjeljivanja zuba je u svakom slučaju profesionalno izbjeljivanje kod stomatologa. U Manola Aesthetics studiju nudimo ugodnu, prijateljsku atmosferu, najmoderniju opremu i tehnnologiju te najveće stručnjake. Odlučite se za sigurno izbjeljivanje, a ako želite još informacija o izbjeljivanju zuba, možete ih pronaći na sljedećem linku https://bit.ly/3yTfcoE.

iduća

priča

Bol zuba