HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na priče
22 pro 2020
Blog

Prevencija je ključna – Savjeti za pravilno održavanje oralne higijene

Najbolji i najučinkovitiji lijek u stomatologiji je zapravo prevencija i oralna higijena.

Podijelite:

pattern

Kako bismo iz te vrijednosti izvukli maksimum, vrlo je važno da se oralna higijena provodi na ispravan način. Zato želimo s vama podijeliti korisne savjete za pravilno održavanje oralne higijene, da bi svaka naredna posjeta stomatologu bila samo ugodna rutinska kontrola.

Održavanje oralne higijene je, pored toga što je veoma bitno za lijepe zube, dodatno i temelj za početak bilo kakve dentalne terapije, kako protetike (krunice i ljuskice), tako i implantološke ili konzervativne (karijes, liječenje zuba).

Oralna higijena prirodnih ili umjetnih zuba mora biti identično temeljita i česta, osim kada se radi o mostovima i ortodontskim aparatićima, gdje se koriste dodatna sredstva za poboljšanje čišćenja.

Osnovna njega

Osnovno sredstvo za pranje zuba je četkica i pasta za zube koje se koriste nakon svakog obroka – najmanje 3 puta dnevno. Danas na tržištu postoji veliki odabir četkica, a koja će biti vaš izbor, najbolje je odabrati uz konzultaciju sa stomatologom.

Soft, medium i hard četkice sa standardnom glavom namijenjene su zdravom zubnom mesu i odabir prije svega ovisi od njegove osjetljivosti. Kirurške četkice koriste se neposredno nakon kirurškog zahvata zbog izrazito mekanih vlakana, dok se ultrasoft četkica upotrebljava nakon kirurške četkice – dok je gingiva još osjetljiva. Postoji još i ortodontska četkica, gdje su vlakna posebno dizajnirana za pacijente s fiksnim aparatićima.

Paste za zube su posebno namijenjene kako bi poboljšale oralnu higijenu ovisno o potrebama pacijenata. Smanjuju nakupljanje plaka, štite i obnavljaju gingivu, jačaju caklinu, te smanjuju osjetljivost zuba.

Dodatna njega

Sama četkica ne može očistiti prostore između dva zuba, pa je potrebno koristiti dodatna sredstva, poput interdentalne četkice, konca ili tuša za usta, čime se sprječava nastanak karijesa, upale gingive i parodontalne bolesti.

Interdentalne četkice dolaze u više veličina, a koju ćete odabrati, ovisi o veličini interdentalnih prostora.

Najbolji, ali i najskuplji izbor čišćenja interdentalnih prostora je tuš za usta. Ovaj aparat koristi strujanje vode, kako bi očistio i zadnje ostatke hrane, bakterije i plak medu zubima. Tušem za zube, se ručno upravlja i smatra se jednostavnijom i bržom metodom čišćenja od zubnog konca i interdentalnih četkica.

Za dodatno poboljšanje higijene, mogu se koristiti i vodice za usta, koje dodatno djeluju antiseptički i antibakterijski, te smanjuju nakupljanje plaka po zubima i upale zubnog mesa.

Pravilna i redovita oralna higijena uz redovite kontrole i posjete stomatologu, pomoći će vam održati zdravlje i ljepotu osmjeha.

U našoj ordinaciji moguće je proći trening za pravilno četkanje uz detaljnu demonstraciju tehnike i dodatne savjete u vezi s odabirom pribora.

Nazovite nas i zakažite termin koji vam odgovara!

foto galerija

iduća

priča

Izbjeljivanje zuba