HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na priče
22 lis 2021
Blog

Razgovor sa Hrvojem Manolom

Naš vrhunski dentalni tehničar Hrvoje Manola u nedavnom intervjuu za Regional, odgovorio je na vrlo zanimljiva pitanja vezana za svoju struku. Pročitajte članak i saznajte sve tajne kvalitetnog rada i njegovog uspjeha u dentalnoj medicini!

Podijelite:

pattern

Hrvoje svoju priču o lijepom osmijehu započinje 1991. godine kada stječe diplomu dentalnog tehničara u Medicinskoj školi u Rijeci. Kasnije svoje radno iskustvo prikuplja u različitim dentalnim laboratorijima u Rijeci te 1995. godine pokreće vlastitu privatnu praksu. Nakon pokretanja vlastitog dentalnog laboratorija, Hrvoje Manola nastavlja usavršavati svoja znanja i sposobnosti na Master tečajevima najvećih svjetskih majstora, kao što su Claude Sieber, Gerald Ubassy, Shigeo Kataoka, te mnogih drugih. Više od 25 godina poslije i s tisućama savršenih osmijeha iza sebe, Hrvoje Manola s istim poletom i strašću i dalje, kako sam kaže, svakodnevno uči o svom zanatu. 

 

Osim godina impresivnog iskustva koje ima iza sebe, Hrvoje Manola također je certificirani demonstrator u njemačkoj firmi VITA Zahnfabrik, jednom od pionira u području dentalnih materijala i danas jednoj od vodećih svjetskih tvornica.

Prije 5 godina otvara “Manola Aesthetics” dentalnu ordinaciju gdje s dr. Anom Frković stvara savršeno prirodne osmjehe.

 

1. Jedan ste od vodećih hrvatskih stručnjaka u području estetske fiksne protetike i svaki zub osobno izrađujete od početka do kraja. Kako ste se odlučili na izradu unikatnih osmijeha po kojima ste poznati u Hrvatskoj, ali i šire?

Hvala na komplimentu, lijepo je to čuti. Znate, ja obožavam svoj posao i ne volim vidjeti nezadovoljnog pacijenta. Uvijek sam želio biti poseban, raditi nešto drugačije. Zato sam se prvenstveno odlučio posvetiti kvaliteti, a ne kvantiteti i dati si vrijeme koje je potrebno da bih napravio nešto savršeno, nešto po čemu ćemo biti prepoznati. Svako lice je posebno, svaka usta, oblik čeljusti, boja tena, osobnost i vjerujem da svatko zaslužuje unikat.

 

2. Manola Aesthetics svoje ljuskice izrađuje na poseban način. Možete li nam ukratko opisati proces izrade?

To su feldspathic ljuskice na vatrostalnom bataljku i zaista su komplicirane za izradu.  Izrada zahtjeva puno vremena, puno znanja i iskustva. Nemate pravo na pogrešku, a korekcija jednostavno ne postoji, rezultat je ili dobar ili nije. U slučaju da ljuskica nije u redu, bacamo ju i cijeli proces kreće ispočetka.

Doktor koji ih cementira i postavlja također mora biti vrhunski, ove ljuskice su iznimno tanke, između 0,1 – 0,5 mm. Filigranski posao, traži puno strpljenja i koncentracije ali rezultat nagrađuje. Savršeno prirodan zub je nešto najljepše što možete zamisliti.

 

3. Koliko je potrebno vremena za izradu jedne unikatne ljuskice, a koliko za izradu cijelog osmijeha?

Ovaj posao smatram umjetnošću i sve zapravo ovisi o mojoj inspiraciji. Kada pripremim model i krećem s izradom, osjećam se kao slikar pred potpuno bijelim platnom. Uvijek čekam da me “uhvati” taj trenutak inspiracije i tek tada krećem s izradom. Svaki dan je drugačiji, ideje i inspiracija ponekad dolaze sporo, ponekad puno brže. Dajem si vremena da svaki zub bude baš onakav kakav treba biti, zato je teško odgovoriti koliko točno mi je potrebno. 

 

4. Tko je savršen kandidat za ugradnju ljuskica?

Savršenih kandidata nema i svi su savršeni kandidati! Što se tiče estetike, svatko tko želi ljepši osmijeh savršen je kandidat. Ako razgovaramo o terapiji onda odabir obično prepuštam svojoj doktorici Ani Frković koja najbolje zna koja je terapija najoptimalnija za pacijenta, a to uvelike ovisi o stanju usne šupljine svakog pojedinog klijenta.

 

5. Koji dentalni problemi se najčešće rješavaju sa ljuskicama?

Ljuskicama najčešće rješavamo probleme kao što je razmak između zuba, korekcija boje zuba, nejednaka dužina zubi, neadekvatan položaj, na primjer ako su zubi zarotirani. Također mogu pomoći pri zaštiti zuba i cakline kod ljudi koji pate od zubne preosjetljivosti. Ljuskice mogu biti rješenje puno toga i s njima se zaista može postići savršen osmijeh.

 

6. Koliko traje proces ugradnje ljuskica?

Ovisno o dentalnom zdravlju pacijenata i stanju u ustima. Pregled i procjenu stanja obavlja doktorica Ana Frković i određuje potrebnu pojedinačnu terapiju. Tek nakon terapije krećemo s ugradnjom ljuskica. S obzirom da stanje pacijenata varira, taj proces može trajati od dva tjedna sve do šest mjeseci.

 

7. Koja je danas razlika u modernim materijalima za izradu umjetnih zuba?

Danas vam se zbog brzine izrade i naravno zbog brze zarade izrađuju, ja ih tako nazivam, “zubi iz mašine”. Kod takve izrade CNC stroj izrađuje zube od početka do kraja, a materijal od kojeg se izrađuju je puni cirkon.To je moderan materijal koji je sam po sebi u redu, ali mene ne zadovoljava.

Pacijenti koji dobiju takve zube govore mi da su im pretvrdi i da im “zvone” dok grizu.

Taj osjećaj je potpuno normalan s obzirom da je cirkon otprilike deset puta tvrđi materijal od onog kojeg ja osobno koristim. Ne želim raditi kompromis da bih zaradio. Kvaliteta mi je uvijek glavni prioritet.

 

8. Danas prevladava upotreba digitalnih aparata i CNC strojeva u dentalnoj medicini. Hoće li po vama isti potpuno zamijeniti zubnog tehničara u izradi umjetnih zuba?

Kod onih koji ne znaju sigurno hoće. Kod mene nikad. Osobno pratim neki drugi trend, poštujem tradiciju i znanje. U laboratorijui posjedujem takav aparat, ali koristim ga isključivo kao pomoć u izradi, on nije ni približno osnovni dio procesa izrade,ostatak je hand made izrada koja svakom umjetnom zubu daje maksimalnu prirodnost.Ali mogu raći da je aparat jako precizan, ali u mom slučaju to je cijela njegova uloga. 

 

9. Možete li s nama podijeliti, ako nije tajna, kako postižete potpuno prirodan izgled zubi koje izrađujete?

Naravno, nije to nikakva tajna niti problem. Voljan sam svoje vještine i znanja prenijeti na svakoga tko je voljan učiti. Pitanje je samo hoće li ta osoba osjećati istu strast i zanimanje za ovaj posao. Jako pomaže razgovor i dogovor s pacijentom, to je najvažniji dio cijelog procesa. Uz to, sljedeća najbitnija stvar je stvarno imati dovoljno vremena za izradu, kao i strpljenja. 

 

10. Zašto ste izabrali baš ovu profesiju? 

Sasvim slučajno! Kad bih vam ispričao, ne bi mi vjerovali! S vremenom, uz pomoć mog prvog mentora Žujić Velimira i drugoga Brkić Slavka, koji su jako utjecali na moje razmišljanje i pogled na profesiju, počela se razvijati velika ljubav prema pozivu. Sve ostalo je povijest! Haha

iduća

priča

Razgovor sa dr. Anom Frković