HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na priče
01 velj 2021
Blog

Treba li gubitak jednog zuba nadomjestiti ili ne?

Tema koju vam želimo približiti u ovom blogu odnosi se na pitanje “Treba li nadomjestiti gubitak jednog zuba ukoliko nije vidljiv, to jest ne narušava estetiku osmijeha?”

Podijelite:

pattern

Istina je da imate još 31 ili barem 27 preostalih zuba ali morate znati da je svaki zub bitan, poput svake karike u lancu, a posljedice gubitka su sa vremenom sve veće i veće. Kod gubitka zuba u prednjem dijelu svi ga nastojimo što prije nadomijestiti jer je estetski izgled lica i osmijeh jako narušen. Međutim gubitak zuba u stražnjem dijelu takoder je jednako bitan kao i u prednjem jer gubimo žvačnu funkciju i pravilno prenošenje sila kod žvakanja. Ostali zubi tada preuzimaju funkciju izgubljenog zuba (najčešće zubi do) i postaju preopterećeni što sa vremenom izaziva i smetnje na tim zubima. Susjedni zubi se naginju u prazan prostor i gubi se kost te zubi postaju slabiji. Osim preopterećnosti ostalih zuba stvara se prostor gdje se nakupljaja plak i bakterije te dolazi do nastanka džepa i raznih upala, a valja napomenuti i da zubi postaju pomični. Zub u kontra čeljusti nema otpor prilikom žvakanja i izrasta u postojeći prazan prostor pri čemu gubi stabilnost i može postati pomičan. Kao posljedica pate i žvačni mišići pa može doći do promjena i bolova u čeljusnom zglobu. Izgubljeni zub treba što prije nadoknaditi kako bi vratili žvačnu funkciju i spiječili navedene posljedice.

 

Ovisno o situaciji zub se nadomješta mostom, gdje brusimo susjedne zube koji služe kao potpora mostu i time vraćamo žvačnu funkciju i štitimo preostale zube. Nedostatak mostova je šta skidamo zdravo zubno tkivo na postojecćim zubima. Most je ponekad bolje rješenje, osobito u slučajevima kada imamo veliki defekt kosti nakon vađenja zuba i kada nije moguće postaviti implantat.
Idealno rješenje je postavljanje implantata (titanski vijak) koji se ugrađuje u kost na mjesto zuba koji nedostaje. Implantat zamjenjuje korijen zuba na koji se, nakon vremena potrebnog da se implantat uhvati za kost (4-6mjeseci) postavlja krunica koja može biti od različitog materijala (cirkon,metal keramika..). Pacijent osjeća zub na implantatu kao vlastitog i gotovo da i nema perioda prilagodbe, a sprječavaju se posljedice poput gubitka žvačne funkcije, kao i da zubi postanu pomični.

 

Koje rješenje je idealno za Vas ovisi o vašem kompletnom zdravstvenom stanju,stanju preostalih zuba, održavanju oralne higijene te o osobnim navikama i načinu života.

iduća

priča

Kvaliteta mora biti na prvom mjestu – u Manola Aesthetics znamo što su prioriteti.