HRV

ZAKAŽITE PREGLED +385 99 5318565
povratak na usluge

Izbjeljivanje zuba

Zbog nezadovoljstva bojom svojih zuba i želje za blistavim bijelim osmijehom većina ljudi danas izbjeljuje svoje zube.

Promjena boje zuba uzrokovana je starenjem, prehrambenim i životnim navikama te genetskim faktorima. Kako bi promijenili boju zuba u svijetliju, potrebno je kemijski djelovati na strukturu samoga zuba.

 

To postižemo uz pomoć preparata koji sadrži hidrogen peroksid ili karbamin peroksid. Rezultat ovisi o postotku hidrogena koji nanošenjem na zube aktivira količinu molekula aktivnog kisika i tako posvjetljuje zube.

 

Izbjeljivati zube mogu osobe starije od 16 godina koje imaju zdrave zube i zubno meso. Ukoliko postoje oštećenja na zubima, prije postupka izbjeljivanja ona se prvo moraju sanirati. Prije zahvata treba očistiti zubni kamenac i zubi se moraju ispjeskariti i ispolirati. Izbjeliti se mogu samo prirodni zubi, a umjetne krunice i mostovi se ne mogu izbjeliti.
Trudnicama i dojiljama ne preporučuje se izbjeljivanje.

 

U našoj ordinaciji primjenjujemo 2 vrste izbjeljivanja: izbjeljivanje s udlagama kod kuće i izbjeljivanje u ordinaciji.

 

 

Rezultati izbjeljivanja

 

Prvi rezultati izbjeljivanja vidljivi su odmah djelomično zbog trenutne dehidracije cakline dok su za konačni izgled rezultata izbjeljivanja potrebna 2 tjedna nakon završenog tretmana kako bi se caklina u potpunosti rehidrirala odnosno stabilizirala novo postignuta boja. Nakon tretmana trajnost rezultata ovisi o životnim navikama pacijenta. Za vrijeme trajanja postupka izbjeljivanja i neko vrijeme nakon njega ne preporučuje se konzumirati obojena pića, kavu, crno vino i crni čaj, niti pušiti.

 

Nakon tretmana moguća je kratkotrajna preosjetljivost zuba na toplo, hladno i slatko, koja prestaje unutar nekoliko dana.
Postupak izbjeljivanja zubi može se ponoviti za 6 – 8 mjeseci a najbolje je ponoviti ga svakih godinu dana.